Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Θεση Βαλτά περι ΔΙΛΟΦ


Στο Δ.Σ. του ΠΦΣ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 08/03, ο πρόεδρος έθεσε το θέμα της δημιουργίας Διανεμητικών Λογαριασμών από όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, και αυτό γιατί η αποστολή των συνταγών από 01/07 από τα φαρμακεία προς την ΚΜΕΣ, θα γίνεται με δικά τους έξοδα και δική τους ευθύνη για την ασφάλεια τους.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε προ καιρού, όταν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμης, ανέφερε τότε στο προεδρείο του ΠΦΣ ότι προτίθεται να καταργήσει την διαδικασία κατάθεσης των συνταγών, για τους συλλόγους που δεν έχουν Διανεμητικό Λογαριασμό, στις τοπικές περιφερειακές διευθύνσεις, όπως και ότι για τα έξοδα μεταφοράς των συνταγών να μην επιβαρύνεται πλέον ο ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσε ότι, και οι υπόλοιποι πάροχοι, με δικά τους έξοδα αποστέλλουν τις γνωματεύσεις τους!!!, και πλέον δεν μπορεί να επωμίζεται αυτό το κόστος ο ΕΟΠΥΥ, αλλα θα πρέπει να το επωμιστούν τα φαρμακεία!!!
O πρόεδρος του ΠΦΣ, ανέφερε τότε στο πρόεδρο κ. Μπερσίμη, ότι αφού δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει να επωμίζεται το κόστος αυτό, να δοθεί μια εξάμηνη παράταση στους Φ.Σ. που δεν διαθέτουν διανεμητικούς λογαριασμούς, ώστε να μπορέσουν να τους δημιουργήσουν και να αναλάβουν την συγκέντρωση και μεταφορά των συνταγών στην ΚΜΕΣ με δικά τους έξοδα.
Εξέφρασα τις διαφωνίες μου, για την οικονομική επιβάρυνση των φαρμακοποιών και αυτή των συλλόγων, επεσήμανα όμως και τον κίνδυνο ότι στην περίπτωση που χαθούν συνταγές, οι συνάδελφοι θα αδυνατούν να αποζημιωθούν, διότι όπως μας ανέφεραν τότε από την Φαρμακευτική Υπηρεσία, η πάρεδρος αποζημιώνει τις συνταγές μόνο με την παρουσία των κουπονιών.
Τόνισα επίσης, ότι δεν είναι το ίδιο η αποστολή εκ μέρους των άλλων παρόχων (ιατροί – διαγνωστικά κέντρα κτλ) ενός φακέλου με απλές γνωματεύσεις, σε σχέση με την αποστολή εκατοντάδων συνταγών των φαρμακείων που εκτός των άλλων συνοδεύονται και με τα κουπόνια των φαρμάκων.
Στην ενημέρωση που σας είχα αποστείλει αρχές Ιανουαρίου για την συλλογική σύμβαση, μεταξύ των άλλων, σας είχα επισημάνει το πρόβλημα αυτό, τονίζοντας τις διαφωνίες μου και τους προβληματισμούς μου, για την άδικη οικονομική επιβάρυνση που πρόκειται να επωμιστούν τα φαρμακεία μας,
Φανταστείτε, την επιβάρυνση που θα έχουν οι Διανεμητικοί Λογαριασμοί για την μεταφορά ενός τεράστιου αριθμού από κούτες προς την ΚΜΕΣ, πέραν του τεράστιου προβληματισμού που υπάρχει, τι θα γίνει εάν χαθεί κάποια από τις κούτες αυτές. Θα είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν την αποστολή των συνταγών αυτών με υπέρογκα ποσά; Δεν θέλω επίσης, να σκεφτώ το προβληματισμό και το άγχος του συναδέλφου, που θα είναι υποχρεωμένος να αποστείλει τις συνταγές του μεμονωμένα.
Φανταστείτε μια συσκευασία με 500 ή 700 ή 1000 συνταγές, τι αγωνία θα έχει ο συνάδελφος, εάν τελικά φτάσανε; ποιος τις παρέλαβε; πράγματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να τα σκεφτεί, αφού την ευθύνη μεταφοράς την είχε ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ.
Όμως τίθεται το ερώτημα, θα πρέπει να υποχρεώσουμε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους τις χώρας μεσαίους και μικρούς σε αριθμό μελών να δημιουργήσουν διανεμητικό λογαριασμό;::
Και ποια θα είναι η έννοια της υποχρέωσης δημιουργίας ενός διανεμητικού λογαριασμού για συλλόγους που αδυνατούν να τους οργανώσουν, όταν στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί το πλήρες και άυλο σύστημα υποβολής συνταγών και τιμολογίων, με αποτέλεσμα ο κλασικός τρόπος υποβολής δεν θα υπάρχει;
Και για να μην παρεξηγηθώ για την άποψή μου για τους διανεμητικούς λογαριασμούς. Ο σύλλογος μου επί προεδρίας μου, δημιούργησε διανεμητικό λογαριασμό προ 8 ετών, με τεράστιες παροχές υπηρεσιών στους συναδέλφους φαρμακοποιούς του Φ.Σ. Λέσβου.
Η δημιουργία των διανεμητικών λογαριασμών δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την συλλογή και διεκπεραίωση των συνταγών.
Οι διανεμητικοί λογαριασμοί δημιουργούνται για να απεγκλωβίσουν τους Φ.Σ. από τα στενά πλαίσια του ΝΠΔΔ, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στους φαρμακοποιούς, όπως: Εκπαιδευτικά σεμινάρια, Οικονομική στήριξη σε συναδέλφους με οικονομικά προβλήματα, Παροχή υπηρεσιών προς τους φαρμακοποιούς (λογιστική υποστήριξη, ασφαλιστήρια που αφορούν την υγεία και την επαγγελματική στέγη για τους φαρμακοποιούς, χρηματοδότηση προμήθειας αναλώσιμων προϊόντων για τα φαρμακεία, και τόσα άλλα).
Οι διανεμητικοί λογαριασμοί αποτελούν την πεμπτουσία της συλλογικότητας μεταξύ των μελών των Φ.Σ., αρκεί να το πιστεύουν και όχι να τους το επιβάλλουν. Έθεσα τους προβληματισμούς μου, στο ΔΣ του ΠΦΣ, προτείνοντας και το εξής: για τους συλλόγους που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να δημιουργήσουν Διανεμητικούς Λογαριασμούς, να μπορούν να συγκεντρώνουν τις συνταγές των συναδέλφων και να τις αποστέλλουν συλλογικά στα κέντρα επεξεργασίας του ΕΟΠΥΥ, επιλύοντας έτσι τα τεράστια προβλήματα της ατομικής αποστολής των συνταγών που γιγαντώνονται για τα φαρμακεία των απομακρυσμένων περιοχών. Έξαλλου, οι περισσότεροι ΦΣ προ ετών, διεκπεραίωναν την συλλογική αποστολή των συνταγών των ταμείων όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ ΤΣΑΥ, ΤΥΔΚΥ, ΝΑΤ κτλ
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ποτέ δεν έθεσε σαν θέμα, την υποχρεωτική δημιουργία διανεμητικού λογαριασμού από τους συλλόγους, αυτό που ενδιαφέρει τον ΕΟΠΥΥ, είναι τα κόστη της μεταφοράς να τα αναλάβουν, επί της ουσίας, οι φαρμακοποιοί και να απεγκλωβιστούν από αυτή τη διαδικασία οι κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ) του ΕΟΠΥΥ!!!
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το μικρό και μεσαίο φαρμακείο θα επιβαρυνθεί με περισσότερο κόστος και με μεγαλύτερη ανασφάλεια. Πέρα του γεγονότος, ότι είναι εντελώς ασύμφορο να επιβαρυνθούμε και με τα κόστη που είναι απαγορευτικά (για ορισμένες περιπτώσεις, με ενημέρωσαν συνάδελφοι σε απομακρυσμένες περιοχές, ότι το κόστος για ένα φάκελο με γνωματεύσεις της νέας συλλογικής σύμβασης φτάνει τα 15€!!!).
Θα πρέπει να επιλύσουμε και το θέμα της ασφάλισης των συνταγών κατά την μεταφορά τους. Δηλαδή και στην περίπτωση, αν και διαφωνώ ριζικά, που θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι διανεμητικοί λογαριασμοί, οι σύλλογοι και τα φαρμακεία την μεταφορά των συνταγών, την ευθύνη της ενδεχόμενης απώλειας τους κατά την μεταφορά να την έχει αποκλειστικά ο ΕΟΠΥΥ.
Επίσης προτείνω, να προκηρύξει ο ΠΦΣ, πανελλήνιο διαγωνισμό για ανάδοχο που θα αναλάβει την μεταφορά των συνταγών, από τους κατά τόπους Φ.Σ. ή Διανεμητικούς Λογαριασμούς, αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις νομών, που δυστυχώς υπάρχουν και που για γεωγραφικούς λόγους είναι αδύνατη η συγκέντρωση των συνταγών στα γραφεία των συλλόγων τους, η εταιρεία να τις παραλαμβάνει από τα φαρμακεία.
Στο ΔΣ αποφασίστηκε ότι στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί γενική Συνέλευση του ΠΦΣ. Είναι επιβεβλημένο, πέραν των άλλων θεμάτων, να συζητηθεί και το θέμα αυτό. Επίσης αποφασίστηκε να προσκληθούν οι πρόεδροι των Φ.Σ., σε ξεχωριστή συνάντηση, για να συζητήσουν το θέμα της δημιουργίας Διανεμητικών Λογαριασμών.
Όταν υπεγράφει η νέα συλλογική σύμβαση Παροχής Υγειονομικού Υλικού και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, εξέφρασα εγγράφως την άποψη μου.
Επεσήμανα τότε, ένα - ένα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, από την βιαστική υπογραφή της συλλογικής σύμβασης μεταξύ του ΠΦΣ και του ΕΟΠΥΥ, όπως και υπογράμμισα και τις προοπτικές που μπορούμε να έχουμε, καθώς η νέα σύμβαση ανοίγει νέους ορίζοντες στα φαρμακεία μας, αλλά μόνο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και τις απαραίτητες συνεργασίες. Σήμερα 75 μέρες μετά, δυστυχώς επαληθεύομαι
Ομολογουμένως, όλοι έχουμε κουραστεί αυτό το διάστημα και δεν χρειάζονται νομίζω επιπλέον εξηγήσεις, για να αποδείξουμε τη φόρτιση, την αγωνία και την αβεβαιότητα που περάσαμε τους δυο αυτούς μήνες. Αγωνία για το πως θα εκτελέσουμε τις γνωματεύσεις, πως θα καταθέσουμε, πως θα εκδώσουμε τα κατάλληλα παραστατικά, με τα χίλια προβλήματα που παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν να εμφανίζονται
Φυσικά, υπάρχει και η αβεβαιότητα μας για το ποτέ θα πληρωθούμε, μετά από τόσες παρατάσεις για την υποβολή του μηνός Ιανουαρίου.
ΝΑΙ, έπρεπε να υπογράψουμε αυτή την συλλογική σύμβαση, αλλά με προϋποθέσεις, όπως επίσης, θα έπρεπε πρώτα το σύστημα αυτό του ΕΔΑΠΥ να είχε δοκιμαστεί για ένα χρονικό διάστημα, και μετά να ξεκινήσει η εφαρμογή του, ώστε να μην είχαν δημιουργηθεί όλα αυτά τα προβλήματα.
➢ Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Υπάρχει η πρόθεση από τον ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει επιτέλους αυτές τις οφειλές. Η διαδικασία θα είναι περίπου η ίδια που εφαρμόστηκε με την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών μέχρι τις αρχές του 2015. Δηλαδή οι σύλλογοι θα συλλέξουν πιστωτικά τιμολόγια για το 3,5% (θα αποσταλούν από τον ΕΟΠΥΥ οι σχετικές καταστάσεις), φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, υπεύθυνες δηλώσεις όπου χρειάζονται κτλ. Θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με φαρμακεία που έχουν κλείσει σαν επιχειρήσεις και για φαρμακεία που έχουν αλλάξει ΑΦΜ.
Για όλα αυτά θα υπάρξει ενημέρωση που θα αποσταλεί από τον ΕΟΠΥΥ. Όσον άφορα τον χρόνο της εξόφλησης τους, θα εξαρτηθεί από τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν, και πρέπει να επιλυθούν με τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία.
Απ. Βαλτάς
Πρόεδρος Φ.Σ. Λέσβου
Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου