Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ- ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι φαρμακοποιοί δικαιώθηκαν και οι ασφαλισμένοι διασώθηκαν, με την έκδοση της νέας ΚΥΑ με αριθμό ΦΕΚ 138, 29-1-2016, αφού δεν κινδυνεύουν πλέον οι “περιοχές ενός κατώτερου Θεού” ανά τη χώρα να χάσουν το Φαρμακείο τους. Μάθετε αποκλειστικά στο www.Life2day.gr, πώς διορθώθηκε το χάος στις άδειες των Φαρμακείων.
 
Την περασμένη Παρασκευή 29-1-2016 έλαβε αριθμό Φύλλου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ 138, 29-1-2016) που αφορά τον πληθυσμιακό τρόπο υπολογισμού έκδοσης αδειών ίδρυσης Φαρμακείων.Η νέα ΚΥΑ προβλέπει ότι οι αδειοδοτήσεις των νέων Φαρμακείων θα συνεχίσουν να γίνονται με τον ισχύοντα πετυχημένο πληθυσμιακώς τρόπο που έχει κατορθώσει να διατηρήσει την ευρεία και ομοιόμορφη διασπορά Φαρμακείων σε όλη την Επικράτεια της χώρας, προς όφελος των πολιτών, όπως αποκλειστικά αναφέρει στο LIFE2DAY.GR ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Γιάννης Δαγρές.
 

 
Ο λόγος έκδοσής της εν λόγω ΚΥΑ ήταν επειδή η προηγούμενη , η οποία είχε εκδοθεί στις 29-10-2015 (ΦΕΚ 2330) , αιφνιδίως είχε αλλάξει τον πληθυσμιακό τρόπο υπολογισμού των αδειοδοτήσεων των Φαρμακείων.
Η αλλαγή εκείνη απειλούσε να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα την κάλυψη του πληθυσμού σε Φαρμακεία, καθώς ” άνοιγε την πόρτα” γιανα ερημώσουν από Φαρμακεία οι απομονωμένες περιοχές και φτωχές γειτονιές, οι οποίες σήμερα έχουν Φαρμακεία σε αριθμούς ίσους με όλες τις άλλες περιοχές. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κινδύνευε να στερηθεί την ισότιμη πρόσβασή στο φάρμακο και να «τιμωρηθεί» εξαιτίας της περιοχής που κατοικεί.
 
Η παλαιότερη ΚΥΑ όμως, εκτός των ουσιαστικών προβλημάτων που προκαλούσε έπασχε και από σοβαρές νομοτεχνικές ατέλειες, καθώς κινούνταν εκτός εξουσιοδότησης του Νόμου στον οποίο βασίστηκε, με απλά λόγια δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και θα κατέπιπτε δικαστικώς με τις προσφυγές τις οποίες θα πυροδοτούσε.
 
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα είχαν διαπιστώσει έντρομοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ανά την Ελλάδα Περιφερειών. Οι σύλλογοι των φαρμακοποιών, με συνέπεια υπέδειξαν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το λάθος, το οποίο έγινε κατανοητό από τους αρμόδιους και διορθώθηκε με την προχθεσινή ΚΥΑ.
  
«Πέραν των παραπάνω, ακόμα όμως και με τη νέα ΚΥΑ δυστυχώς παραμένουν ακόμα δύο άλλα σοβαρά προβλήματα στις αδειοδοτήσεις Φαρμακείων» όπως τονίζει στο www.Life2day.gr ο κος. Γιάννης Δαγρές. Όπως μας εξηγεί, το πρώτο πρόβλημα αφορά στην ίδια την ουσία όλων των πρόσφατων Νόμων και των ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό Καθεστώς των Φαρμακείων, δηλαδή τις χορηγήσεις αδειών σε ιδιώτες, μία ατυχέστατη μνημονιακή πρόβλεψη του περασμένου καλοκαιριού, που έχει ήδη προκαλέσει ‘’πονοκέφαλο’’ τόσο στις Περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για την έκδοση αδειών των Φαρμακείων όσο και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Εξαιτίας αυτής της μεταβολής ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες από τις ανά τη χώρα Περιφέρειες ότι με αυτή την επιλογή έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου για να αφεθεί να ιδρυθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας Φαρμακεία-φάμπρικες υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και διάθεσης επικίνδυνων σκευασμάτων αγνώστου προέλευσης από μερίδα ιατρών ή επιτήδειων ιδιωτών, χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» εταιρείες αχυρανθρώπων, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό όχι μόνο για τη Δημόσια Υγεία αλλά και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που πασχίζουν να ελέγξουν τη Φαρμ. Δαπάνη.
  
Κάτι τέτοια παλιά απαγορευόταν ρητά και αυστηρά για προφανείς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συγκράτησης των δαπανών υγείας. Ειδικά για τους γιατρούς με το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγορεύεται να είναι κάτοχοι άδειας ίδρυσης φαρμακείων λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, κάτι όμως που η νομοθετική αλλαγή του περασμένου καλοκαιριού έχει απειλήσει να παρακάμψει πλαγίως χωρίς να το καταργήσει ευθέως, μέσω ίδρυσης «εταιρειών-βιτρινών».’’ είπε ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
  
Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή αυτή, «κληρονομιά-δέσμευση» και έμπνευση της προηγούμενης Κυβέρνησης Σαμαρά και συγκεκριμένα του σημερινού αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τότε υπουργού ανάπτυξης Χατζηδάκη που απλώς υλοποιήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, εκτός των άλλων προβλημάτων που έχει ήδη προκαλέσει έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με Αποφάσεις Ανωτάτων Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, έχει ήδη προσβληθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, στο ΣτΕ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) αλλά και από μεμονωμένους φαρμακοποιούς.

 
Κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των Φαρμακείων 
  
Το άλλο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις Φαρμακείων αφορά μία άλλη επιβλαβή αλλαγή του 2014, επίσης «κληρονομιά» της προηγούμενης Κυβέρνησης την οποία η σημερινή έχει αδρανήσει να διορθώσει: την κατάργηση των αποστάσεωνμεταξύ των Φαρμακείων.
  
 ‘’ Η αλλαγή εκείνη είχε συντελεστεί τον Απρίλιο του 2014 (Ν. 4254) παρά το ότι υπήρχαν κι εκεί αποφάσεις ΑνωτάτωνΔικαστηρίων, τόσο Εθνικών όσο και Ευρωπαϊκών (1-6-2010) υπέρ της ύπαρξης της ρύθμισης, κάτι που περιέργως κανείς δεν έχει φροντίσει μέχρι σήμερα να αξιοποιήσει για την επαναφορά της ρύθμισης. Εξαιτίας της κατάργησης των αποστάσεων μεταξύ των Φαρμακείων ήδη παρατηρείται ένα διογκούμενο «κύμα» μετακινήσεων Φαρμακείων από απομονωμένες περιοχές και φτωχογειτονιές σε πιο «εμπορικά» σημεία, με συνέπεια η άριστη κατανομή των Φαρμακείων ανά τη χώρα που είχε επιτευχθεί παλαιότερα να απειλείται πλέον σοβαρά.’’ μας είπε ο κ. Δαγρές
  
Συνεχίζοντας τόνισε στο www.Life2day.gr ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και ΦΣΑ ότι ‘’ Έτσι, οι Έλληνες πολίτες εκτίθενται πλέον σταδιακά σε σοβαρές διακρίσεις ανάμεσα στους λίγους «προνομιούχους» που έχουν την τύχη να κατοικούν σε «εμπορικές» περιοχές, οι οποίες καθίστανται με αυτόν τον τρόπο «υπερκορεσμένες» εξαιτίας της κατάργησης των αποστάσεων στις αδειοδοτήσεις Φαρμακείων, και στους πολλούς «μη-προνομιούχους» που έχουν την ατυχία να κατοικούν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι οποίες λόγω της κατάργησης της ρύθμισης ερημώνονται από Φαρμακεία.’’ 
  
Από το 2010 και μετά, με εξαίρεση κάποιες μεταρρυθμίσεις όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, οι μνημονιακές επιλογές βρήκαν μία κατάσταση στον χώρο των Φαρμακείων την οποία χειροτέρεψαν δραματικά, και ήδη πλέον τα νοσηρά φαινόμενα από αυτή τη χειροτέρευση είναι ορατά σε όλους τους πολίτες.
  
 Μερικές δραματικές μεταβολές στον χώρο των Φαρμακείων από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές.
  
 - Η κατάρρευση της 24ωρης κάλυψης ειδικά των μεγάλων πόλεων της χώρας σε Φαρμακεία, εξαιτίας των ατυχέστατων αλλαγών στο ωράριο των Φαρμακείων.
  
 - Η υποβάθμιση της περιφέρειας της χώρας και των απόκεντρων πόλεων λόγω της ‘’ αποψίλωσης’’ αυτών και από Φαρμακεία, εξαιτίας των μνημονιακών αλλαγών στις αδειοδοτήσεις των Φαρμακείων. 
  
- Η αύξηση των άνεργων φαρμακοποιών της χώρας, από ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους σε Φαρμακεία τα οποία δεν άντεχαν πια να τους μισθοδοτούν, λόγω μεταξύ άλλων και της δραματικής μείωσης των περιθωρίων κέρδους των Φαρμακείων που πλήρωνε και πληρώνει αυτή τη μισθοδοσία.
  
- Οι μόνιμες πλέον τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα των τελευταίων ετών, που άλλοτε διογκώνονται και άλλοτε υποχωρούν ελαφρά μέχρι να ξαναδιογκωθούν, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας πλέον των Φαρμακείων να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των πολιτών και την αδράνεια της Πολιτείας .
  
 - Η τεράστια ταλαιπωρία και η φτωχή πλέον υποστήριξη ορθής χρήσης στην οποία εκτίθενται ανησυχητικά χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά εξαιτίας της απώλειας ύλης από τα Φαρμακεία τα οποία είναι εξειδικευμένοι χώροι χορήγησης φαρμακευτικών αγαθών (νοσοκομειακά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικά γάλατα κλπ.), 
  
” Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και ένας ακόμα ολόκληρος κατάλογος δραματικών μεταβολών που συντελέστηκαν εξαιτίας της εγκληματικής ηλιθιότητας που χαρακτηρίζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας στον χώρο των Φαρμακείων και θα χρειαστεί καιρός να διορθωθούν. Όσο αργούν να διορθωθούν αυτό αποβαίνει σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών οι οποίοι δεν φταίνε και σε τίποτα. Kαι οι οποίοι ότι πληρώνουν συνεχώς ένα βουνό φόρους και χαράτσια για να έχουν υποτίθεται ακριβώς εκείνες τις παροχές και τα δικαιώματα τα οποία σήμερα στερούνται σε μεγάλο βαθμό, ή, για να το επεκτείνουμε και πέρα των θεμάτων των Φαρμακείων και στην Ασφαλιστική επικαιρότητα των ημερών που είναι συγγενής θεμελιώδης κοινωνική ιδιότητα με εκείνη της Περίθαλψης, έχουν ήδη πληρώσει ένα πακτωλό χρημάτων από τον ιδρώτα τους δεκαετίες ολόκληρες στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για να γυρίζουν σήμερα να τους λένε σε συγχορδία όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά ότι τα λεφτά που υποτίθεται ότι τους ‘’φύλαγαν’’ στα Ασφαλιστικά ταμεία χάθηκαν από το PSI και από άλλες συναφείς μεγα-παλιανθρωπιές προηγούμενων χρόνων που σκόπευαν απλώς να ικανοποιήσουν το στενό συμφέρον Τραπεζών, χρηματιστηριακών κερδοσκόπων και ξένων δανειστών, να τους κλέψουν δηλαδή και να τους αφήσουν έρμαια της μοίρας τους.» υπογραμμίζει στο LIFE2DAY.GR ο κ. Δαγρές.

πηγή:  LIFE2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου